Mas eu nunca tinha feito um pão de verdade sozinha. Não que o pão da máquina não seja pão, mas não é a mesma coisa do que quando você faz aquela bagunça na cozinha, farinha pra todos os lados, bate na massa, espera crescer, faz as bolinhas, espera crescer mais um pouco.
Fazer pão é muito divertido!
Eu já estava querendo começar a testar umas receitas faz tempo, mas hoje, lendo o blog da Annie, me deu um "cinco minutos" e decidi fazer os pãezinhos de batata lindos que ela descreve de um jeito que dá água na boca. Eu tinha todos os ingredientes em casa, havia comprado batata hoje cedo para fazer uma outra receita fantástica que vi ontem no programa Fresh na televisão, testei e aprovei, um purê de batatas diferente. Uma observação: se você for fazer o purê de batatas vai reparar que a receita pede crème fraîche, o delicioso creme de leite fresco francês, que até hoje eu não encontrei para vender pronto no Brasil. Sempre que leio crème fraîche, sour cream, buttermilk, em alguma receita corro para o post definitivo que a Ana do La Cucinetta escreveu explicando o que é cada um, como fazer em casa e como substituir. O problema é que eu precisaria ter começado a preparar o crème fraîche 8 horas antes. Então a solução foi fazer uma misturinha de creme de leite fresco com iogurte desnatado, ficou muito muito bom!
Bom, a receita do pão está em inglês. Vale a pena dedicar um tempinho para fazê-lo, é bem fácil e o tempo maior você passa esperando ele crescer. Boa sorte!
Potato Rolls
Yield: 16 rolls
Ingredients:
1 russet potato (big enough to make 1/2 cup mashed potato), peeled and chopped
1/3 cup unsalted butter, softened
2 tbsp. granulated sugar
1 tbsp. honey
1/2 tsp. salt
1 egg
1/2 cup milk, warmed
1 1/8 tsp. instant yeast
1/4 cup reserved potato water, lukewarm, with 1 teaspoon sugar added to it
2 1/2 – 3 cups flour (I used half all-purpose and half bread flour) *eu usei a farinha de trigo comum mesmo
Directions:
Boil potato until tender. Drain cooking water, reserving 1/4 cup for use in the rolls. Finely mash the potato and measure out 1/2 cup. Let cool to nearly room temperature.
In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, mix together the mashed potato, butter, sugar, honey, salt and egg. Mix together on medium speed for about 2 minutes. Combine the yeast with the warm milk and reserved potato water, and pour into the mixer bowl. Mix on low speed until incorporated. Gradually add the flour, about 1/2 cup at a time, until a soft dough forms. Switch to the dough hook attachment on knead on low speed for 5 minutes, adding more flour if necessary to achieve a soft dough that is slightly tacky but not sticky. Transfer the dough to a lightly oiled bowl, turning once to coat. Cover with plastic wrap and let rise in a warm place until doubled in bulk, about 60-90 minutes.
Line a baking sheet with parchment paper. Turn the down out onto a lightly floured surface and punch it down. Separate into 16 equal pieces and shape into rolls. Place the rolls on the prepared baking sheet, about 1 1/2 inches apart. Sprinkle the rolls with a dusting of flour. Cover with a clean kitchen towel and let the dough rise again until the rolls have grown into each other, about 30-45 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 400 degrees F.
Bake in the preheated oven for about 12 minutes, until golden. Serve warm.
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